3 Designfactoren om niet te vergeten bij spuitgieten

3 Designfactoren om niet te vergeten bij spuitgieten

U heeft een fantastisch idee! Niet eerder was u zo zeker over een productidee. Dit moet een gat in de markt worden!
Dit is natuurlijk mooi nieuws. Maar, vergeet in uw enthousiasme vooral niet dat er een aantal essentiële designfactoren zijn, die u bij de productie van uw product met spuitgieten in overweging dient te nemen.

Welke zijn de 3 designfactoren om niet te vergeten bij spuitgieten?

Lees het hieronder:

Want ondanks dat spuitgieten voor een breed scala aan producten kan worden ingezet, zijn er wel een aantal designregels waar u zich aan dient te houden. Doet u dit niet? Dan riskeert u productdefecten. En dat willen we niet.

Nummer 1: Moldflow

Veel kan fout gaan wanneer het vloeibare plastic de mal in wordt gespoten. Is de wand van een product te dik? Dan kunnen sink marks ontstaan wanneer het product niet voldoende tijd krijgt om te stollen.

Een ander probleem kan ontstaan wanneer een design het niet toestaat dat ieder gedeelte van een product gelijktijdig afkoelt. Dit verhoogt de kans op zwakke gedeeltes in een product, waardoor het product op deze plekken kan gaan buigen.

Ten derde: wanneer een design vereist dat het plastic in verschillende stromen wordt ingespoten – zoals bij een stuur – kan dit leiden tot vloeilijnen op het punt waar de stromen plastic weer bij elkaar komen.

Al deze defecten ontstaan vanuit een suboptimale plasticstroom in de matrijs. Analysesoftware voor moldflow kan zo’n stroom simuleren, zelfs voordat een matrijs is gemaakt. Zo ontdekken we eventuele risico’s, om ze vervolgens aan te passen voordat de definitieve matrijs gemaakt wordt.

Nummer 2. Product uitwerping3 Designfactoren om niet te vergeten bij spuitgieten

Om zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk te produceren, is het de bedoeling dat ieder onderdeel van een product gemakkelijk uit de matrijs kan worden geworpen.

Kortgezegd betekent dit dat de zijkanten van een product niet in 90 graden worden ontworpen, maar in een hoek die het uitwerpen van een product vergemakkelijkt. Wanneer het product uitgeworpen moet worden bij een hoek van 90 graden, is er sprake van continue wrijving. Dit is onwenselijk. De ideale hoek hangt af van twee dingen: de diepte van het betreffende gedeelte van de matrijs en de functie die het product dient te hebben.

3. Assemblage

Tot slot: de assemblage fase. Deze fase kan zeer kostbaar en tijd consumerend zijn bij een product dat uit veel onderdelen bestaat. Slimme productontwerpers denken vele stappen vooruit over hoe ze een product kunnen ontwerpen op een manier die het aantal assemblagestappen vermindert. Dit noemen we ook wel de ‘design for assembly’ benadering.

Dit kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld door minder losse onderdelen te gebruiken. Maar een alternatief is om rekening te houden met eigenschappen die verbinding van losse onderdelen vergemakkelijkt. Denk aan pinnetjes en gaatjes die je gemakkelijk in elkaar klikt.

Zoals u leest zijn er een hoop designfactoren die ervoor zorgen dat een product zo kostenefficiënt, maar bovendien risicoloos kan worden geproduceerd. Heeft u een goed productidee? Vergeet dan niet om de 3 designfactoren om niet te vergeten bij spuitgieten even mee te nemen in uw design! Ook kunt u meer lezen op onder andere Wikipedia

Een goede spuitgieter houdt hier uiteraard ook rekening mee en is risico’s altijd een stapje voor. Bij Orange Plastics helpen onze ervaren krachten u bij het ontwikkelen van het perfecte design.Zelf een kunststof product laten vervaardigen?