7 Verschillende soorten kunststof

Hoeveel stuks wil ik laten maken, welke methode zet ik daarvoor in en bij welke producent wil ik het laten doen? Veel ondernemers die een kunststof product willen laten maken kiezen voor spuitgieten. Maar dan komt direct de volgende vraag naar boven, namelijk: welk soort kunststof is geschikt voor mijn product? Een lastige vraag. Want iedere kunststofsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

Daarom besteden we aandacht aan de zeven meest gangbare kunststoffen om mee te spuitgieten, de eigenschappen van deze verschillende soorten en geven we voorbeelden van producten per kunststofsoort.

1. Polyethyleen (PE)

Dit is de meest gebruikte kunststof. De voordelen van deze kunststofsoort is dat dit type chemisch resistent is en goed tegen kou kan. Voorbeelden van producten zijn een jerrycan waar bijvoorbeeld olie in zit, of een ijsblokbakje. Het nadeel van Polyethyleen (PE) is dat het slecht tegen warmte kan.
Het bedrijf Qbig is partner van Orange Plastics en gespecialiseerd in het verzorgen van afsluitingsmechanismen voor een breed assortiment (bulk)verpakkingen.

2. Polypropyleen (PP)

Deze vorm van de 7 soorten kunststof komt uit dezelfde familie als Polyethyleen (PE) maar is een stuk harder en kan veel beter tegen warmte. Daarom wordt het voornamelijk gebruikt voor huishoudelijke apparaten waaronder stofzuigers en koffiezetapparaten.

3. Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS)

Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS) wordt veel gebruikt voor behuizingen van elektronica en medische apparatuur. Het grote voordeel van ABS is dat het vormvast is waardoor het veel gebruikt wordt voor speelgoed zoals Lego en interieurdelen voor de automobielindustrie (dashbord). Het is daarentegen slecht chemisch resistent maar kan als een van de weinige kunststoffen worden verchroomd. Een ander voorbeeld is de case die het team van Orange Plastics onlangs realiseerde voor Desteq.

4. Polyamide (PA)

Bij velen beter bekend als nylon. Polyamide (PA) is een zeer sterke kunststofsoort die veel wordt gebruikt bij het maken van gereedschappen zoals boormachines en motoronderdelen. Het materiaal is goed bestand tegen hitte maar heeft als nadeel dat het hygroscopisch is. Dat betekent dat het vocht opneemt en dus uitzet. Om dat tegen te gaan wordt aan nylon vaak glasvezel toegevoegd.

5. Polycarbonaat (PC)

Polycarbonaat (PC) is een uiterst slagvast en glashelder materiaal. Dit materiaal wordt dus vaak gebruikt voor straatverlichting en koplampen op auto’s. Een ander voorbeeld is een beschermingsbril.

6. Polyoxemethyleen (POM)

Polyoxemethyleen (POM) heeft een heel groot zelf herstellend vermogen en wordt daarom vaak gebruikt in toepassingen zoals veren. Het materiaal is vormvast en zelf smerend. Het wordt onder andere gebruikt voor ritsen in jassen en voor tandwielen.

7. Polyethyleen Tereftalaat (PET)

En tot slot Polyethyleen Tereftalaat (PET). Deze laatste van de 7 soorten kunststof wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van flessen. Een preform kan omgevormd worden tot elke gewenste flessenvorm. Het is bestand tegen heel hoge druk maar het is niet hittebestendig.

Welk type is geschikt voor uw product?

Hopelijk helpt bovenstaande informatie u al een beetje bij het kiezen van het type kunststof voor uw product.

Uiteraard hoeft u deze keuze – wanneer u kiest voor Orange Plastics – niet alleen te maken. Onze ervaren medewerkers helpen u graag. Door jarenlange ervaring weten zij exact met welk type kunststof uw product optimaal geproduceerd kan worden.
Neem gerust contact met ons op

Zelf een kunststof product laten vervaardigen?