De Spuitgietmachine zo werkt het

Spuitgieten is ’s werelds meest gebruikte productiemethode wanneer het gaat over het creëren van plastic producten en onderdelen. Maar hoe werkt een spuitgietmachine eigenlijk? Hoe verschillen de diverse machines onderling van elkaar? En hoe groot moet uw productieserie zijn voordat spuitgieten kosteneffectief wordt?

Werking spuitgietmachine

Een spuitgietmachine werkt als een grootschalige pers. Nadat vloeibaar plastic in de matrijs is gespoten, houdt de spuitgietmachine deze met volle kracht gesloten en stabiel.

De cyclus gaat van start wanneer de machine wordt gevuld met granulaat. Het granulaat wordt in de cilinder gespoten, waar het verhit wordt totdat het materiaal vloeibaar is. De schroef die zich in de cilinder bevindt perst het materiaal voor in de cilinder samen. Het samengeperste vloeibare polymeer wordt vervolgens in de matrijsholte geïnjecteerd. Wanneer deze helemaal vol is, wordt door de machine stevige druk gehandhaafd. Dit is een essentiële stap om te compenseren voor materiaalkrimp.

Vervolgens draait de schroef terug voor een volgende opname van granulaat in de cilinder. Het product in de matrijs koelt af, en wanneer de temperatuur van het product laag genoeg is drukken uitdrukpennen het product uit de machine.

Op naar het volgende product.

Waarin verschillen spuitgietmachines van elkaar?

Het grote verschil tussen spuitgietmachines is de hoeveelheid sluitdruk die ze kunnen leveren. Deze druk houdt de matrijs tijdens het spuitgietproces gesloten. De druk kan variëren van 5 ton tot meer dan 3000. Om zonder problemen te kunnen produceren, moet de druk hoog genoeg zijn om de matrijs dicht te houden terwijl het vloeibare plastic erin wordt gespoten.

Wilt u weten hoeveel druk u nodig heeft voor uw product? Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van het product dat geproduceerd wordt en het aantal holtes in de matrijs. Als vuistregel geldt: sluitkracht = inspuitdruk x geprojecteerd oppervlak van het product x veiligheidsfactor. De veiligheidsfactor wordt hierbij vaak op 1,5 gesteld.

Maar onthoud: het ruwe materiaal speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van de optimale sluitdruk. Als het materiaal erg stug is, dan zal het nog net wat meer druk nodig hebben om de matrijs succesvol te vullen.

spuitgieten bouwplaats

Welk productievolume is nodig om te profiteren van spuitgieten?

Spuitgieten is een productiemethode voor het produceren van hoge volumes van identieke producten op hoge snelheid. Hoewel het bouwen van gereedschap voor de productie zoals een matrijs een investering vereist, profiteert u van een lage kostprijs per product. Gelukkig hebben sommige spuitgietbedrijven hun productieproces tegenwoordig zelfs geoptimaliseerd zodat de methode ook voor lagere volumes winstgevend is. U kunt tegenwoordig zelfs al rendabel series van 1000 stuks produceren.

Twijfelt u?

Uw spuitgietpartner helpt u bij het selecteren van de juiste matrijs, het design en het geschikte materiaal voor de door u gewenste productiehoeveelheid.Zelf een kunststof product laten vervaardigen?