FAQ

Kunststof spuitgieten

FAQ

Veelgestelde vragen

Kunststof spuitgieten is best een complex traject, van idee, naar realisatie kom je heel wat uitdagingen tegen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de productie van je volgende plastic product hebben wij een FAQ samengesteld om de meest voorkomende plastic productie vragen alvast te beantwoorden, op naar een mooi project!

Bij plastic spuitgieten spuit een spuitgietmachine vloeibare kunststof onder hoge druk in een matrijs. Door deze techniek ontstaat een plastic product met een vooraf bepaalde vaste vorm.

Plastic spuitgieten in zes stappen

  1. De spuitgietmachine sluit de matrijs af en houdt deze gesloten, zodat tijdens het plastic spuitgieten de matrijs een gesloten geheel vormt.
  2. Door de spuitmond van de spuitgietmachine wordt hete kunststof in de matrijs geïnjecteerd.
  3. Plastic spuitgieten: het binnenste van de matrijs wordt gevuld met kunststof.
  4. De geïnjecteerde kunststof koelt nu af en stolt tot een vast product. De spuitgietmachine schakelt hierbij over op nadruk, zodat krimpholten die ontstaan tijdens de overgang van vloeibare naar vaste fase worden gevuld.
  5. De neus van de spuitgietmachine wordt eventueel ontkoppeld van de matrijs.
  6. De matrijs wordt nu geopend, waarna door uitstoters het voltooide kunststof product uit de matrijs wordt gedrukt. Het spuitgieten is voltooid.

De mogelijke kunststoffen bij plastic spuitgieten
Orange Plastics biedt een scala aan thermoplastische kunststoffen bij het spuitgieten van uw plastic product. Zo gebruiken wij onder meer polycarbonaat, polystyreen, polypropeen, polyamide, PVC en ABS.

Onze rijke know-how en ervaring in plastic spuitgieten helpt ons de best passende kunststof typen te selecteren voor de functie en uitstraling van uw plastic product. Een goede verdieping van ons in uw wensen is dan ook onmisbaar om naar uw volledige tevredenheid plastic te spuitgieten.

Een matrijs is een stuk gereedschap dat speciaal wordt vervaardigd voor de productie van uw kunststof product. Orange Plastics beschikt over een eigen matrijsmakerij.

De functie van een matrijs
Net als een mal, bevat een matrijs een holte waarmee uw kunststofproduct zijn vorm krijgt. Tijdens het spuitgieten wordt de vloeibare kunststof in uw matrijs gespoten.

Het is van belang om een matrijs tot in perfectie te optimaliseren, aangezien elke oneffenheid in de uiteindelijke producten zichtbaar is.
Matrijsproductie is dan ook een kostbare eerste stap bij spuitgieten.

Opbouw en grootte van matrijs
De grootte van de matrijs is afhankelijk van onder meer capaciteit van de spuitgietmachine, seriegrootte en de vorm en afmetingen van uw product.

Het ontwerp en de matrijsonderdelen van een matrijs zijn er tevens op gericht dat het kunststof product efficiënt uit de matrijs genomen kan worden.

Eén matrijs of meerdere?
Voor de meeste kunststofproducten is één matrijs niet voldoende. Deze producten bestaan uit verschillende componenten, met wisselende kunststofsoorten. Voor elk component wordt dan een afzonderlijke matrijs ontwikkeld.

Orange Plastics biedt ook 2k-spuitgieten, waarmee een product bestaande uit twee kunststof componenten alsnog met één matrijs vervaardigd kan worden.