Spuitgieten, duurzaamheid & recycling

Spuitgieten is een efficiënte massaproductiemethode om kunststofproducten op een snelle, betrouwbare en kosteneffectieve manier te produceren.

Echter, zoals bij elke massaproductiemethode, zal de industrie moeten innoveren om duurzamer te worden.

Hoe meer producten we produceren, hoe meer we verantwoordelijk zijn voor het minimaliseren van verspilling en het minderen in het gebruik van niet-duurzame grondstoffen. In dit blog bekijken we hoe spuitgieten duurzamer kan worden.

Laten we eerst naar het grote geheel kijken. Er zijn drie belangrijke gebieden waarop spuitgieten duurzamer kan worden: het verlagen van energieverbruik, het minimaliseren van verspilling en hergebruik van grondstoffen.

Energieverbruik

Zowel de spuitgietmachine als de hulpapparatuur hebben grote hoeveelheden energie nodig om te functioneren. De spuitgietmachines zelf worden weliswaar steeds energie-efficiënter, maar de machines moeten ook op een efficiënte manier gebruikt worden door de bedieners.

Een duurzaam spuitgietbedrijf streeft ernaar de cyclustijden te verkorten en de inactiviteit van de machines te minimaliseren. Dit komt niet alleen het milieu ten goede, maar leidt ook tot lagere kosten per product dankzij een efficiënter gebruik van tijd en apparatuur.

Verspilling

Verspilling kan op veel manieren resulteren in een suboptimaal productieproces. Transport kan onnodig verspillend zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer producten die relatief veel lucht bevatten in Azië worden geproduceerd en naar Europa of de VS worden vervoerd. Deze producten kunnen dan beter in op locatie worden gemaakt om zo overmatig transport te voorkomen.

Ook kan ruimteverspilling optreden wanneer containers niet geheel gevuld worden. Daarom proberen wij transport altijd zoveel mogelijk te combineren zodat we nooit halflege containers vervoeren.

Net als dat we luchtvracht altijd beperken tot een minimum.

Spuitgieten, duurzaamheid & recycling

Recycling

Bij recycling van kunststof wordt lange tijd geen optimaal gebruik van de materialen gemaakt. Vaak worden verschillende soorten kunststoffen samengevoegd om opnieuw gebruikt te worden voor laagwaardige plasticproducten, oftewel downgrading. Hoogwaardige medische apparatuur zou bijvoorbeeld een tweede leven krijgen als een kunststof pallet of speeltuintegel.

Gelukkig zet de industrie nu belangrijke stappen in de goede richting, doordat het gebruik gaat maken van horizontale recycling. Hierbij worden plastic producten verzameld en gesorteerd binnen hun eigen plastic polymeertype. Het materiaal kan vervolgens worden hergebruikt om hetzelfde product of een ander hoogwaardig product van hetzelfde type kunststof te maken.

Orange Plastics is partner van het platform R2S. Dit platform verbindt eindgebruikers met fabrikanten, zodat consumenten hun plastic producten kunnen retourneren voor hergebruik als hoogwaardige grondstoffen. Horizontale recycling komt zowel onze planeet als productiekosten ten goede en is veelbelovend voor de toekomst. Wilt u meer weten over hoe dit in zijn werk gaat? Op www.r2s.nu vindt u meer informatie.Zelf een kunststof product laten vervaardigen?