Spuitgieten in stappen: van idee tot volwaardig eindproduct

Spuitgieten is een complexe productietechniek.

En hoewel een spuitgietcyclus vliegensvlug kan verlopen, bestaat deze techniek uit flink wat stappen. In dit blog gaan we dieper in op de productietechniek die wij bij Orange Plastics dagelijks inzetten om van een ideeschets tot een volwaardig, kwalitatief hoogstaand product te komen.

We verhelderen hoe we een ruwe schets omzetten tot een geschikt design voor spuitgieten. Hierna vertellen we meer over het productieproces en beschrijven we tot slot hoe de producten die vers uit de machine komen rollen worden afgerond en klaargemaakt voor gebruik.

Het productieproces in stappen

Spuitgieten wordt ingezet voor een breed scala aan plastic producten. Veel van de plastic producten die u om zich heen ziet zijn tot stand gekomen in de spuitgietmachine.

Van ruwe schets tot spuitgietbaar-design

Bent u van plan zelf een spuitgietgproduct te maken? Dan zal de spuitgieter u helpen bij het transformeren van een ruwe schets of 3D design naar een design waarmee het product tot leven kan worden gebracht in de fabriek.

Uw spuitgieter weet exact wat wel en niet mogelijk is, hoe een product stevig of juist flexibel wordt en welke aanpassingen aan uw productidee nodig zijn voor een kwalitatief hoogstaand plastic product. Deze optimalisatie van het design is essentieel. Een imperfecte gietvorm kan leiden tot defecten als sink marks en verbranding van (onderdelen van) uw product.

Van Matrijs tot geassembleerd eindproduct

Zodra het design staat kan het worden omgezet in voorgevormde mallen, ook wel matrijzen genoemd. De holtes in deze matrijzen hebben de exacte vorm van uw eindproduct. Waardoor vloeibaar plastic in de mal kan worden gespoten en zo de gewenste vorm aanneemt.

Na het het testen van de mal kan de massaproductie van start. De matrijs wordt in de spuitgietmachine geplaatst. De machine wordt gevuld met een grote hoeveelheid kleine plastic korrels welke vanwege de hoge temperatuur smelten tot een vloeibare massa. Met hoge druk wordt het plastic in de mal geperst waar het snel stolt. Na stolling kan de mal worden geopend en voilà: het product is klaar.

Tenminste, wanneer het product slechts uit één onderdeel bestaat. Wanneer u een complex product laat produceren, worden de losse onderdelen na het spuitgieten geassembleerd. Dit gebeurt zowel met de hand, met machinewerk of zelfs in de matrijs zelf.

Ook is het mogelijk om verschillende materialen te combineren met plastic. Zo kunt u rubber, glas, hout of metaal met plastic samenbrengen in één product. Dit maakt spuitgieten de ideale productiemethode voor het creëren van veelzijdige, complexe producten. Zowel op het gebied van esthetiek als functie. Maar zeker ook simpele producten lenen zich voor spuitgieten.

Spuitgieten in stappen: van idee tot volwaardig eindproduct

Van fabriek tot gebruiker

Tot slot kunt u ervoor kiezen om uw product de ‘finishing touch’ geven door het te coaten, bestickeren, te verven en ga zo door. Er is zeer veel mogelijk om uw product naar wens te perfectioneren.

Pas wanneer u echt helemaal tevreden bent wordt uw product verpakt, verzonden en gedistribueerd naar de eindgebruiker.Zelf een kunststof product laten vervaardigen?